Radio Merkury S.A.

www.radiomerkury.pl



dodano: 2010-06-09 16:32
Poznańscy kucharze w światowym finale!

Poznańscy kucharze wywalczyli w Genewie awans do finału najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie "Bocuse d’Or". Rafał Jelewski i Bartek Budzyński z poznańskiego Hotelu Park są pierwszymi Polakami, którym udała się ta sztuka w trzydziestoletniej historii konkursu.

Sukces jest tym większy, że Polacy o swoim udziale w konkursie dowiedzieli się na dwa miesiące przed startem, kiedy wycofali się Rosjanie. Pozostałe reprezentacje przygotowywały się od końca ubiegłego roku.

Europejskie eliminacje zakończyły się we wtorek. Udział w światowym finale gwarantowało miejsce w pierwszej dwunastce. Startowało 20 reprezentacji narodowych. Polaków sklasyfikowano na 12 miejscu. Teraz czeka ich wielkie wyzwanie. Będą musieli pogodzić kilkumiesięczne przygotowania z pracą zawodową.

Kucharze w środę wracają do Poznania. W przygotowaniach do następnego etapu będzie można im towarzyszyć za pośrednictwem strony internetowej: www.gastromaniacy.pl


Komentarze czytelników:

Dodał: Kobiety Polskiej Gastronomii
Dnia: 2013-11-26 22:08:01
To nieprawda, że byli pierwsi w trzydziestoletniej historii konkursu. Pierwszy raz Polskę w tym konkursie reprezentował Lesław Kołodziej w 1989 roku, następnie w 1995 roku Paweł Oszczyk. Niestety w 2013 roku odeszli na wieczny spoczynek śp. Rafał Jelewski i śp. Lesław Kołodziej. Cześć ich pamięci!



Radio Merkury nie odpowiada za treść zamieszczanych przez czytelników komentarzy, zastrzegając sobie jednocześnie prawo do ich kasowania w przypadkach ewidentnego naruszenia prawa.